Siirry sisältöön
Case 24.08.2023

Luke: EU-hankkeiden koordinointi tuo etulyöntiaseman

Luonnonvarakeskus on menestyksekkäästi hyödyntänyt toiminnassaan useita eri EU:n rahoitusohjelmia. Se kannustaa myös muita suomalaisorganisaatioita entistä aktiivisempaan rooliin EU-hankkeiden koordinoinnissa.
Tutkimusprofessori
Raisa Mäkipää

 

Luonnonvarakeskus


Luonnonvarakeskus on maa- ja metsätalousministeriön alainen tutkimuslaitos.

Yhteensä 22 toimipaikkaa Suomessa sekä kahdessa tutkimusyhteistyöpaikassa.

Neljä tutkimusohjelmaa: Kannattava ja vastuullinen alkutuotanto, biokiertotalous, ilmastoviisas hiilenkierto ja sopeutumis- ja palautumiskykyinen biotalous.

Tutkimustyö muodostaa noin 70 prosenttia toiminnasta. Tuottaa tietoa ja asiantuntijapalveluita muun muassa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi. Vuosittain käynnissä lähes 800 tutkimushanketta, joista noin 80 on EU-hankkeita.

Luonnonvarakeskus (Luke) on nostanut EU-rahoituksen yhdeksi toimintansa keskeisistä tukipilareista. Organisaatio on viime vuosien aikana pyrkinyt tietoisesti esimerkiksi erilaisten maaperää ja ilmastoviisasta hiilenkiertoa tutkivien EU-hankkeiden koordinaattoriksi, kertoo Luken tutkimusprofessori Raisa Mäkipää.

– Emme tyydy pelkästään lähtemään mukaan erilaisiin EU:n rahoittamiin tutkimushankkeisiin, vaan pyrimme alusta alkaen hankkeen koordinaattorin rooliin määrittelemään mitä hankkeessa tehdään. Käytännössä seuraamme aktiivisesti meneillään olevia EU:n hankerahoitushakuja, ja kun sopiva löytyy, keräämme konsortion kasaan ja alamme valmistella hakemusta, Mäkipää kertoo.

Parhaat kumppanit saa valitsemalla itse

Tällä hetkellä Mäkipää johtaa yhdessä tutkimusprofessorikollegansa Aleksi Lehtosen kanssa EU:n Horisontti 2020 -hanketta, jossa tutkitaan metsämaaperän toimintaa ja metsien käytön vaikutusta maaperään. Laajassa hankkeessa tehdään sekä kokeellista tutkimusta että kehitetään maaperämallinnusta. EU myönsi neljän ja puolen vuoden mittaiseen hankkeeseen 10 miljoonan euron rahoituksen.

Horisontti-hankkeessa Luke on kerännyt yhteen kaksikymmentä maailman johtavaa akateemista tai tutkimuksellista tutkimusalan kumppania.

– Hankekoordinaatio ja hallinnointityö vaativat organisaatiolta sitoutumista ja valmista vakaata rahoituspohjaa. Koordinaattoriksi ryhtymällä voimme kuitenkin varmistaa, että hankkeeseen valikoituvat alansa osaavimmat toimijat ja kumppanit. Kun on käsin poiminut maailman parhaat tiedekumppanit, niin silloin ei voi mikään mennä pieleen, Mäkipää sanoo.

Vaikuttavuus uudelle tasolle

Mäkipään mukaan koordinoiva rooli ei liity ainoastaan tieteellisen tutkimuksen edistämiseen, vaan kyseessä on elimellinen osa koko organisaation tapaa toimia. Organisaation strategiana on sekä aktiivisesti osallistua että entistä useammin myös koordinoida EU:n rahoittamia hankkeita.

Koordinoiva rooli on nostanut Luken tekemän työn tutkimuksellisen, taloudellisen ja poliittisen vaikuttavuuden uudelle tasolle.

Strategia on kantanut hedelmää, sillä koordinoiva rooli on nostanut Luken tekemän työn tutkimuksellisen, taloudellisen ja poliittisen vaikuttavuuden uudelle tasolle. Koordinaattorina toimivat organisaatiot saavat painoarvoa, mikä onkin ollut Luken strategian tavoitteena, Mäkipää kertoo.

– EU:n päättävät virkahenkilöt kuuntelevat päätöksenteossa ensimmäisenä itse rahoittamiaan hankkeita ja niiden koordinaattoreita. Delegaatioiden tapaamiseen varataan usein ehkä 15 minuuttia, mutta konsortion järjestämässä tutkimusta esittelevässä kokouksessa saatetaan viipyä kolmekin päivää. Myös EU:n valmistelemia asioita seuraavat suomalaiset virkahenkilöt käyttävät EU:n rahoittamien tutkimushankkeiden asiantuntijoita.

Mäkipää rohkaisee suomalaisia toimijoita hakeutumaan aktiivisemmin juuri koordinoivampaan rooliin EU-hankkeissa.

– Tämä on hyvä tapa vaikuttaa isompiin kokonaisuuksiin ja saada merkittävämpi painoarvo tekemiselleen. Nykyään meiltä kysytään suoraan näkemystä tärkeisiin maaperää koskeviin aiheisiin. EU edellyttää myös nyt valmistelussa olevia hankkeita yhteensovittamaan tavoitteita johtamiemme hankkeiden kanssa.

Toisaalta projektikoordinaattorina toimiminen ei ole resurssien takia mahdollista tai oikeastaan järkevääkään kaikille organisaatiolle.

– Luken proaktiivisesta otteesta on silti monelle opittavaa, asiantuntija Emmi Nahi Business Finlandista toteaa.

Luken proaktiivisesta otteesta on monelle opittavaa

EU tarjoaa rahoitusta monenlaisiin hankkeisiin

Mäkipää on mukana myös Kohti hiilineutraalia Suomea -teemaisessa EU:n rahoittamassa LIFE IP -hankkeessa. Luken osuus 16 miljoonan euron suuruisesta rahoituksesta on noin kaksi miljoonaa euroa. Luke vastaa hankkeen maankäyttösektorista, sekä metsä- ja maataloutta koskevasta osuudesta. Hanketta koordinoi Suomen Ympäristökeskus.

Business Finlandin Nahi kannustaakin toimijoita selvittämään EU:n rahoitusmahdollisuuksia laajasti.

– Esimerkiksi LIFE-ohjelma tarjoaa yrityksillekin rahoitusta hyvin konkreettisiin vihreää siirtymää edistäviin hankkeisiin. Se on monille kovin tuntematon mahdollisuus edistää kehittämis- ja liiketoimintaa.

EU-rahoitusneuvonta tarjoaa tietoa ja neuvontaa EU:n eri rahoitusinstrumenteista

Business Finlandin kansallinen neuvontapalvelu tarjoaa keskitettyä tietoa ja neuvoa EU:n rahoitusinstrumenttien käytössä. Ota yhteyttä, niin kartoitamme kanssasi EU:n laajasta rahoitusportfoliosta yrityksellesi tai organisaatiollesi sopivia mahdollisuuksia ja hakuja. Saat meiltä myös hankekohtaista ohjausta.

Ota yhteyttä EU-rahoitusneuvontaan

Ota yhteyttä Horisontti Euroopan kansalliseen yhteystoimistoon