Euroopan unioni kanavoi strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi rahoitusta yli kolmenkymmenen avustusohjelman, hankintojen ja markkinaehtoisen rahoitusinstrumentin kautta. Kansallisen EU-rahoitusneuvonnan tarkoituksena on tarjota keskitettyä tietoa ja neuvoa näiden käytössä, sekä edesauttaa rahoituksen kansallista hyödyntämistä.
EU-rahoitusneuvonnan palvelu on vuoden alusta lähtien keskittynyt yrityksille ja tutkimuslaitoksille merkityksellisimpiin rahoitusohjelmiin. Kartoitamme yhdessä asiakkaidemme kanssa EU:n laajasta rahoitusportfoliosta sopivia mahdollisuuksia ja hakuja, sekä tarjoamme hankekohtaista ohjausta. Olethan meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse kaikissa EU-rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä!
EU:n innovaatiopolitiikassa myös kansalaisyhteiskunta on avainroolissa. Sen mahdollisuuksia kehittää ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin ja eurooppalaisten arvojen toteutumiseen tuetaan useiden rahoitusinstrumenttien avulla.
Alla oleva listaus sekä EU-rahoitusneuvonnan verkkosivut auttavat kolmatta sektoria, eli esimerkiksi järjestöjä, säätiöitä ja liittoja, kartoittamaan rahoitusmahdollisuuksia omatoimisesti. Kullakin rahoitusohjelmalla on kansallinen vastuutaho, jonka tehtävänä on ohjata hankkeen valmistelussa ja tarjota tietoa sekä apua kaikissa ohjelmaan liittyvissä asioissa. Kaikki yhteystiedot löytyvät EU-rahoitusneuvonnan sivuilta.
Sisäministeriön hallinnoima rahoitus
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto AMIF on yksi sisäasioiden rahastoista. Rahaston tukemilla toimilla vahvistetaan ja kehitetään yhteistä lähestymistä turvapaikkamenettelyyn ja sujuvaa maahanmuuttoa, sekä tuetaan maahanmuuttajien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnan eri osa-alueilla.
Toinen sisäasioiden rahasto, sisäisen turvallisuuden rahasto ISF, pyrkii ehkäisemään erityisesti rajat ylittävää rikollisuutta. Kolmannella sektorilla voi olla rooli yhteisissä eri yhteiskunnan toimijoista muodostetuissa hankkeissa tai esimerkiksi tiedonvaihtoon liittyvissä hankkeissa.
Oikeusministeriön hallinnoima rahoitus
Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -ohjelma CERV:n tavoite on edistää ja suojella unionin perusoikeuksia ja arvoja demokraattisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan säilyttämiseksi ja kehittämiseksi. Rahoitettavia toimia ovat esimerkiksi rasismin torjuminen ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen.
Oikeusalan ohjelma on erityisesti oikeusalan asiantuntijoille suunnattu ohjelma, jolla edistetään yhteisen eurooppalaisen oikeusalueen rakentamista ja siviili- ja rikosasioissa tehtävää oikeudellista yhteistyötä.
Opetushallituksen hallinnoima rahoitus
Koulutuksen, nuorten liikkuvuuden ja urheilun rahoitusohjelma Erasmus+ tukee näiden alojen kansainvälistä yhteistyötä.
Euroopan solidaarisuusjoukot tukee nuorten osallisuutta eurooppalaista solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta vahvistaviin projekteihin. Kolmannen sektorin toimijat voivat hakea hankeavustusta tai vapaaehtoistoiminnan avustusta.
Luova Eurooppa tukee audiovisuaalisen alan sekä kulttuurin ja luovien alojen eurooppalaista yhteistyötä. Lisäksi ohjelman avulla vahvistetaan esimerkiksi tiedotusvälineiden moniarvoisuutta, sananvapautta ja medialukutaitoa.
Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoima rahoitus
Euroopan sosiaalirahasto ESR+ on yksi EU:n rakennerahastoista, ja sen avulla tuetaan työllisyyden ja osaamisen parantamiseen tähtääviä toimia sekä yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Rahoitus haetaan yleensä alueellisesti ELY-keskuksilta.
Business Finlandin ja Suomen Akatemian hallinnoima rahoitus
Horisontti Eurooppa on EU:n suurin TKI-rahoitusinstrumentti, josta löytyy myös kolmannelle sektorille sopivia rahoitushakuja. Kuudesta klusterista olennaisin on numero 2 (kulttuuri, luovuus ja osallisuutta edistävä yhteiskunta), mutta muistakin ohjelman osista voi löytyä relevantteja hakuja. Horisontti Euroopan hakuihin osallistutaan aina kansainvälisenä konsortiona ja hankeidean uutuusarvon tulee olla selvä.
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoima rahoitus
EU4Health rahoittaa ennen kaikkea EU:n jäsenmaiden erilaisia terveysaloitteita sekä terveysorganisaatioiden toimintaa, mutta sisältää merkittävästi myös vapaasti haettavaa hankerahoitusta. Osa ohjelman hauista on suunnattu yksinomaan kolmannelle sektorille.