Siirry sisältöön
Case 17.05.2022

Eurooppalainen LIFE-ohjelma auttaa pk-yrityksiä luomaan ympäristöalan kehityskumppanuuksia

Valimoiden yleisesti käyttämät orgaaniset sideaineet aiheuttavat valimoille kustannuksia jätehiekasta sekä päästöjä ja epäpuhtauksia sisäilmaan. Suomalainen Meehanite Technology ratkoo ongelmaa EU:n LIFE-ohjelman rahoituksella yhdessä 10 hankepartnerin kanssa.  Ohjelman konsortioissa pk-yritykset saavat arvokasta tutkimustietoa, tietoa eri maiden laatuvaatimuksista sekä kumppaneita.

Vuosina 2018-2022 toteutettava Green Foundry LIFE -hanke on suomalaisen Meehanite Technology Oy:n viides LIFE-ohjelmasta rahoitettu EU-hanke. Hankkeen tavoitteena on vähentää päästökuormitusta, parantaa valimoiden sisäilmaa sekä vähentää haitta-aineiden määrää ylijäämä hiekassa. Hankkeen tulokset ovat lupaavia; epäorgaanisilla sideaineilla päästään huomattaviin 90−95% päästövähennyksiin ja valimohiekka on huomattavasti puhtaampaa.

Mukana Green Foundry –hankkeessa on yhteensä 11 hankepartneria, joista Meehanite Technology toimii koordinaattorina. Mukana on mm. valimoita Suomesta, Italiasta ja Virosta, valimoinstituutteja kuten ranskalainen CTIF, saksalainen johtava teknologiatestaus- ja kehitysyritys IFAM Fraunhofer, AGH yliopisto Puolasta sekä UNIPG yliopisto Italiasta sekä suomalainen Teknologiateollisuus ja mittauksista vastaa AX-Suunnittelu.

- EU-rahoitusohjelmat tarjoavat paljon muutakin kuin rahoitusta. Me EU-rahoitusneuvonnassa autamme mielellämme kartoittamaan kunkin yrityksen tarpeita ja löytämään niihin sopivia EU:n palveluja, sanoo Veera Koskinen Business Finlandista.

Pk-yritykset rohkeasti mukaan kehittämään ja pilotoimaan ratkaisuja ympäristöongelmiin

Meehanite Technology Oy:n koordinaattori Sara Tapola nostaa hankekonsortion kokoamisen avainasemaan EU:n LIFE -hankkeiden suunnittelussa. 

– Aluksi on hyvä tunnistaa ongelma, jota lähdetään hankkeella ratkaisemaan. Kun me lähdemme tekemään LIFE-hankkeita, konsortion kokoaminen ja hyvien partnereiden mukaan saaminen on avainasemassa. Mitä laajempi konsortio, sitä monimuotoisemmin saadaan mietittyä ja kasattua tärkeät ideat ja selvitettävät asiat hankkeen ympärille, Tapola summaa.

Konsortioissa jaetaan paljon uutta tietoa ja osallistuva pk-yritys saa käsiinsä tutkimustietoa, päästömittauksia sekä tietoa Euroopan maiden laatuvaatimuksista. Nämä auttavat suunnittelemaan omaa tulevaakin kehitystyötä.

– Konsortioissa jaetaan paljon uutta tietoa ja osallistuva pk-yritys saa käsiinsä tutkimustietoa, päästömittauksia sekä tietoa Euroopan maiden laatuvaatimuksista. Nämä auttavat suunnittelemaan omaa tulevaakin kehitystyötä. Lisäksi rahoitustuki vie innovaatio- ja kehitystyötä eteenpäin, kertoo Tapola.

EU:n LIFE-ohjelman vahvuutena Tapola nostaa esiin kevyen hallinnollisen rakenteen ja ohjelman käyttökelpoisuuden pilotointi- ja demonstraatiohankkeille. 

LIFE:ssa hanke voi elää testien ja hankkeessa tulevien oivalluksien mukaan. Mahdollisuus lisätä hankkeeseen uusia näkökulmia tuottaa selvää lisäarvoa. Toisaalta käytännön asiat, kuten kulujen raportointi, voi olla haastavaa etenkin ensikertalaiselle. Raportoinnissa, kuten muissakin käytännön asioissa, hankkeen koordinaattori opastaa partnereita ja helpottaa siten heidän taakkaansa.

Tapola kannustaa pk-yrityksiä rohkeasti toteuttamaan tai osallistumaan hankekokonaisuuksiin. Siten myös suomalaiset toimijat pääsisivät hyötymään EU-rahoituksesta, alan eurooppalaisesta tietotaidosta, kokemuksesta ja hankkeen tuloksista.

Rahoitusta ympäristöministeriöstä, neuvontaa myös Business Finlandista

EU:n LIFE-ohjelma rahoittaa hankkeita, jotka liittyvät ympäristöön, luonnonsuojeluun sekä ilmastotoimiin. Kaudella 2021—2027 on jaossa 5,4 miljardia euroa avustusta hankkeille, jotka myötävaikuttavat EU:n ympäristötavoitteisiin. Rahoitetut hankkeet ovat kooltaan 1-10 miljoonaa euroa.  

Suomessa ympäristöministeriö vastaa ohjelman kansallisesta toteutuksesta ja neuvonnasta. Lisäksi YM myöntää osa-rahoitusosuutta osalle LIFE-hankkeista.

Vuoden 2022 LIFE-haut avautuvat 17.5.2022 alkaen.

Varaa neuvonta-aika kansallisesta Business Finlandissa toimivasta EU-rahoitusneuvonnasta ja saat lisätietoja kaikesta ympäristö- ja ilmastoalan rahoituksesta

EU-rahoitusneuvontapalvelu 

Business Finlandissa toimiva kansallinen EU-rahoitusneuvonta auttaa kaikissa EU-rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Palvelu tarjoaa ajankohtaista tietoa ja hankekohtaista ohjausta, sekä järjestää EU-rahoitukseen liittyviä tapahtumia.