Oivanin kasvutarina käynnistyi koronavuonna 2020, kun digitalisaation ja tietoturvapalveluiden konkarit IWA ja NXme yhdistivät voimansa. Nyt yli 220 IT-ammattilaista työllistävällä yrityksellä on Suomen pääkonttorin lisäksi toimipisteet Saudi-Arabiassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Pro forma -lukujen perusteella Oivanin liikevaihto oli yritysten yhdistymisvuonna 8,4 miljoonaa euroa ja vuonna 2021 jo 13,4 miljoonaa euroa.
"Keskitymme isojen digitaalisten palvelujen kehittämiseen, pääasiassa julkishallinnon tahoille. Fokusoidumme vahvasti tietoturvallisten palveluiden kehitykseen sekä käyttöliittymäsuunnitteluun ja palvelumuotoiluun", sanoo Oivanin toimitusjohtaja Rami Korhonen, joka arvioi yrityksen kuluvan vuoden liikevaihdon kasvavan noin 30 prosenttia.
Merkittävä osa Oivanin liikevaihdosta tulee Lähi-idästä ja vahvin kasvupotentiaali näkyy Kaakkois-Aasiassa. Saudi-Arabiassa Oivan on päässyt toteuttamaan jättihankkeita modernisoidessaan maan asuntoministeriön digipalveluita, joilla on miljoonia asiakkaita.
"Esimerkiksi meidän rakentaman Sakani-verkkopalvelun avulla nuoret saudi-arabialaiset pystyvät hoitamaan ensiasunnon ostamisen, valtion asumistuet ja pankkilainat muutamalla klikkauksella. Prosessi on aikaisemmin vaatinut kymmeniä virastokäyntejä, ison nipun papereita ja useita kuukausia”, kertoo Korhonen.
EIR:n takaukset edistävät pk-yritysten lainarahoitusta jakamalla riskiä kansallisten rahoituslaitosten kanssa. Esimerkiksi EGF-takauksen ansiosta Nordea voi toimia Oivanin kumppanina nopeassa kasvutahdissa.
EIR:n takaukset edistävät pk-yritysten lainarahoitusta jakamalla riskiä kansallisten rahoituslaitosten kanssa.
”IT-konsulttibisnes on erittäin ihmisvetoista ja isot hankkeet maailmalla usein käynnistyvät siten, että kaupan toteutuessa ryhdytään tekemään hommia isolla vaihteella. Rahaliikenne alkaa tulla ajankohtaiseksi vasta noin 4-6 kuukauden kohdalla projektin aloituksesta. Siinä on kuilu, joka ei välttämättä ole aina mahdollista ylittää yksin muun liiketoiminnan liikevaihdolla”, sanoo Korhonen.
”Nordean myöntämä laina on ollut meille todella hyvä instrumentti. Oivanin liikevaihto jatkaa vahvaa kasvua ja olemme voineet ottaa sellaista etukenoa, joka ei muuten olisi ollut mahdollista.”
Oivanin kehittämä Enhanced Distributed Teams (EDT) -työmalli on myös osoittautunut tärkeäksi kasvun mahdollistajaksi Covid-pandemian aikana. Pelkän etätyöskentelyn sijaan Oivan on panostanut siihen, että keskeiset IT-arkkitehdit, projektipäälliköt ja bisnesanalyytikot työskentelevät lähellä asiakasta.
”Jos meillä on esimerkiksi sata asiantuntijaa tekemässä ison asiakkaan projektia, niin 20 toimii paikan päällä, tyypillisesti asiakkaan toimistolla. Saamme huomattavan tuottavavuusedun, kun asiakkaalle tulee läheinen suhde meidän asiantuntijoiden kanssa”, toteaa Korhonen.
EIR-takaaman lainan hakeminen on yritykselle vaivatonta, koska sen ei tarvitse asioida kuin oman rahoituslaitoksensa kautta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana EIR on tukenut Suomessa 43 pankkia ja rahastoa tarjoamalla niille rahoitusta yli 2,2 miljardia euroa, mikä on saattanut liikkeelle yli 6,8 miljardin euron kokonaisrahoituksen pk-yrityksille. Takaukset on tarkoitettu luottokelpoisille yrityksille ja taloudellisesti kannattaviin hankkeisiin.
EU-rahoitusneuvonta on tarkoitettu EU-rahoituksesta kiinnostuneille tahoille. Palvelu tarjoaa ajankohtaista tietoa ja hankekohtaista ohjausta, sekä järjestää EU-rahoitukseen liittyviä tapahtumia.
European Guarantee Fund (EGF) on Euroopan investointipankkiryhmän vuonna 2021 käynnistämä lyhytaikainen rahoitusohjelma vastaukseksi koronakriisin aiheuttamaan pääomatarpeeseen ja jatkuu jatkuu 31.12.2022 asti. EU:n uuden rahoituskauden 2021-2027 myötä myös markkinaehtoinen EU-rahoitusohjelma uudistuu. Alkavan InvestEU-ohjelman tavoitteena on saada liikkeelle yli 372 miljardin euron investoinnit kaikkialla EU:ssa. InvestEU avaa uudenlaisia mahdollisuuksia laina-, takaus- ja pääomasijoitusinstrumentteihin. Ohjelman myötä EU-rahoitus painottuu aiempaa enemmän yhteiskunnallisiin teemoihin ja tavoitteisiin. Vähintään 30 % InvestEU:lla tuetuista investoinneista ohjataan hankkeisiin, jotka auttavat saavuttamaan EU:n ilmastotavoitteet.