Wärtsilälle EU-rahoituksen hyödyntäminen tuotekehityksessä on strateginen valinta jatkuvassa globaalissa kilpailussa. Tuotekehityksestä merkittävä osa tehdään Suomessa ja suomalaiset Team Finland -kumppanit ovat tärkeitä.
”Seuraamme EU-rahoitusta useiden eri kanavien kautta. Teemme yhteistyötä tuttujen ja luotettujen konsulttien kanssa, jotka toisinaan tukevat rahoituksen hakemisessa. Koska Wärtsilällä on yhtiöitä eri EU-maissa, seuraamme EU-rahoitusta myös useiden EU-maiden viranomaistoimijoiden kautta,” kertoo Wärtsilän tutkimusrahoituksesta vastaava johtaja Sebastiaan Bleuanus.
Wärtsilä on vuosien aikana käyttänyt useita Euroopan Investointipankin (EIP) tuotekehitys-, tutkimus- ja innovaatiolainoja (TKI). Wärtsilän viimeisin TKI-laina EIB:ltä vuosiksi 2017-2019 oli 125 miljoonaa euroa projektiin, jonka koko budjetti oli noin 289 miljoonaa euroa. Wärtsilä hyödyntää myös muuta EU-rahoitusta, kuten Horisontti 2020:ä, sekä Business Finlandin rahoitusta.
Tukea EU:sta
EIP:n lainoja Wärtsilä on käyttänyt vain TKI-toimintaan ennalta sovitun projektisuunnitelman mukaisesti. EIP:n rahoituksen hakeminen, käyttäminen ja raportointi on Wärtsilälle tuttua. Globaalisti merenkulkuteollisuudessa kilpailu kovenee jatkuvasti. TKI-toiminta on tärkeää, jotta Wärtsilä voi olla kilpailukykyinen sekä kehittyneillä että kehittyvillä markkinoilla.
Bleuanusin kokemuksen mukaan, jos EU-rahoituksen hakeminen on uutta, kannattaa harkita luotettavan konsultin käyttöä, ainakin aluksi, sillä oppimiskäyrä on muuten erittäin jyrkkä: ”Yrityksen tulee päättää mitä se tavoittelee keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. EU-rahoituksen hakeminen vie aikaa ja resursseja. Rahoituksen hakemisen ei tule olla toiminnan tavoite vaan ainoastaan väline siihen mitä tavoitellaan. Lisäksi me olemme huomanneet, että jos konsortioihin pyydetään mukaan hakemuksen valmistelun loppuvaiheessa, niin silloin usein hyöty jää vähäisemmäksi.”
Artikkelia varten haastateltiin Wärtsilän Hollannin tytäryrityksen tutkimusrahoituksesta vastaavaa johtajaa Sebastiaan Bleuanusta 7.6.2021.
Juttusarja esittelee EU-rahoitusta ja palveluita, joita suomalaiset yritykset ovat käyttäneet EU-alueen ulkopuoliseen kansainvälistymiseen.
Juttusarjan teettämisen on rahoittanut Suomen Ulkomaankaupan Edistämisrahasto (SUE).